Еднократна помощ от 120 лева всички с пенсия в  диапазона

...
Еднократна помощ от 120 лева всички с пенсия в  диапазона
Коментари Харесай

Кои пенсионери ще вземат 120 лева допълнително

Еднократна помощ от 120 лв. всички с пенсия в  диапазона от 300 лв. и 1 стотинка до 369 лв., колкото е определнаат от държавното управление линия на бедността. Добавките от 50 лв. към пенсиите няма да се вземат под внимание при изплащането на помощта, от която ще се възползват този месец  392 000 пенсионери.

Агенцията за обществено подкрепяне изплаща финансовата поддръжка, заявки не се подават.

Текстът от бюджета, който регламентира изплащането на добавката, не прави разлика сред типа пенсия, дали е за застрахователен стаж и възраст, за неработоспособност или обществена. Достатъчно е да е в посочения диапазон, разяснява пред БНР Людмил Димитров, старши специалист в общественото министерство:

„ Тук се взема поради размера на пенсията, която се получава. Пенсия, общ брой от пенсии и добавки. Всички, които са правоимащи лица и са в описите, подадени от Национален осигурителен институт, правото им е обезпечено и те ще получат тази помощ. Нека хората да знаят, че добавката, която се изплаща в размер на 50 лв. месечно, тя няма да се взема поради “.

Част от пенсионерите със обществени пенсии, такива с недостигащ стаж или с инвалидни под границата от 300 лв. обаче разясняват, че това е дискриминация по отношение на тях. Затова Димитров напомни, че те пък попадат в обсега на друго обезпечено подкрепяне като енергийни помощи и други:

„ Помощи по закона за обществено подкрепяне. Тези, които са с увреждания, получават всички форми на поддръжка по закона за хората с увреждания, за преобладаващата част от тях „ топъл обяд “, получават поддръжката с хранителни пакети ".

Групата хора с пенсия от 300.01 до 369 е определена за еднократната помощ и  защото от нова година минималната за стаж и възраст бе увеличена от 250 на 300 лв., което е растеж от 20 %, а тези с приход до линията не беднотия бяха обезщетени.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР